Piekarnik to standardowe wyposażenie każdej kuchni. Niestety intensywnie użytkowany pokrywa się warstwą brudu. Zastanawiasz się, czym wyczyścić piekarnik, aby powrócił do pierwotnego stanu, a Twoje dania odzyskały swój aromat? Czytaj dalej i dowiedz się, po jakie środki sięgnąć, aby uzyskać najlepszy efekt.
Jak przygotować piekarnik do czyszczenia?
Zanim przystąpisz do pracy, zadbaj o swoje bezpieczeństwo. Piekarnik powinien być zimny, tak aby zapobiec poparzeniom i wydzielaniu się oparów ze środków czyszczących. Dokładnie zabezpiecz urządzenie i podłogę, aby nie zabrudzić posadzki. Możesz użyć do tego celu papierowych ręczników, starych gazet lub ściereczek. Nie zapominaj także o swoich dłoniach. Aby uniknąć skaleczeń i uszkodzenia skóry, włóż gumowe rękawice, które ochronią Cię przed zranieniami i działaniem preparatów chemicznych.
Pamiętaj o usunięciu wszystkich ruchomych części piekarnika. Blachę i ruszty umyjesz osobno. Namocz je w wodzie z dodatkiem środku czyszczącego i zostaw na kilkadziesiąt minut, aby preparat wniknął w głąb zabrudzeń. Dzięki temu usuniesz je z łatwością, używając miękkiej gąbki. Wyczyść także niewielkie zabrudzenia, takie jak okruszki jedzenia i nieinwazyjne plamki. Znacznie ułatwi Ci to pracę na dalszych etapach czyszczenia piekarnika. Możesz wykorzystać domowy sposób, mieszając wodę z octem, który skutecznie poradzi sobie z delikatnymi plamami.
Czym wyczyścić piekarnik z przypalonego tłuszczu?
Czyszczenie piekarnika z przypalonego tłuszczu i osadu nie jest prostym zadaniem. Jeśli chcesz oszczędzić sobie długich godzin szorowania, sięgnij po sprawdzone i skuteczne preparaty czyszczące. Stworzone z myślą o zabrudzeniach i tłustych plamach pozwolą Ci na szybkie przeprowadzenie zabiegu. Dobrym wyborem jest środek do czyszczenia piekarników i kuchenek Faberlic o uniwersalnym zastosowaniu. Wykorzystasz go do mycia kuchenek zarówno z płytami metalowymi, ceramicznymi, jak i indukcyjnymi, a także do szorowania palników gazowych, grilli oraz szkła i rusztów.
Profesjonalne preparaty pozwolą na szybkie rozmiękczenie przypalonego tłuszczu i zapieczonego brudu. Łatwo je zmyjesz, bez obaw, że zarysujesz powierzchnię, bo środki nie zawierają substancji ściernych. Co więcej, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i środowiska naturalnego, ze względu na biodegradowalny skład. Jeśli zależy Ci na usunięciu nieprzyjemnej woni, zdecyduj się na preparat o aromacie mięty lub cytrusów, który nada Twoim sprzętom lekkiego, świeżego zapachu.
Jak czyścić piekarnik profesjonalnymi preparatami?
Nanieś środek wilgotną gąbką na zabrudzoną powierzchnię, a następnie dokładnie zmyj wodą. Jeśli zabrudzenia są silnie zapieczone, odczekaj pół godziny, aby dać preparatowi czas na wniknięcie w warstwę brudu i dopiero wówczas usuń zanieczyszczenia. Możesz także sięgnąć po specjalistyczne czyściki z syntetycznych mikrowłókien. Doskonale sprawdzają się nawet do delikatnych powierzchni, bo nie narażają ich na zarysowania. Co więcej, za ich pomocą łatwo zbierzesz preparat.