Kwas glikolowy 70%

Kwas glikolowy 70% i jego działanie na skórę

Kwas glikolowy 70% to produkt otrzymywany z trzciny cukrowej. Jest jednym z najbardziej aktywnych kwasów, wśród wszystkich dostępnych AHA. Należy on również do najbardziej aktywnych kwasów, ze względu na najprostszą budowę oraz najmniejszą masę cząsteczkową. Dzięki temu wnika on w skórę łatwo i głęboko. Co zyskuje jeszcze skóra dzięki temu zabiegom z użyciem tego kwasu?

Kwas glikolowy 70% to produkt o silnym działaniu złuszczającym. Silnie pobudza procesy regeneracyjne w skórze właściwej. Pobudza on fibroblasty w obrębie skóry oraz powoduje zatrzymanie wody w warstwie rogowej, dzięki czemu widoczna jest poprawa nawilżenia cery. Jest to produkt  tylko i wyłącznie do aplikowania i użytku przez profesjonalistów w gabinetach kosmetycznych. Kwas glikolowy stosowany odpowiednio w zabiegach kosmetycznych pomaga zdecydowanie poprawić kondycję skóry, spłyca blizny, zmniejsza pory oraz znacząco rozjaśnia przebarwienia.

Biodostępność kwasu glikolowego uzależniona jest również od pH roztworu kwasu i od zastosowanego stężenia.

Kwas glikolowy używany jest w stężeniach od 5% do 70%.

Niższe stężenia (od 5% do 10%) znajdują się w preparatach służących do tzw. złuszczania kosmetycznego.

Stężenie 10% – ma bardzo efektywne działanie nawilżające, niewidoczne dla oka działanie złuszczające na powierzchowną warstwę rogową naskórka, oraz wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej poprzez pobudzenie aktywności fibroblastów (komórek łącznotkankowych wytwarzających kolagen i elastynę).

Stężenie 11% – 20% – kwas glikolowy oprócz działania nawilżającego i oczyszczającego skórę (np. trądzikową) daje efekt powierzchownego peelingu.

Stężenie 21%-30% – złuszcza naskórek i silnie pobudza procesy regeneracyjne w skórze właściwej.

Kwas glikolowy 70%  to produkt, który może być stosowany wyłącznie w gabinetach kosmetycznych i dermatologicznych.
Kuracja tym produktem powinna trwać około 6 miesięcy.

 

Komentarze
Posted in Co nowego? and tagged , , .